POSTADRES MET LOCATIECODE

VIL wil verouderd postadressysteem voor pakjesbelevering afschaffen.

Het huidige postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen. VIL wil hier, met het nieuwe project Delivery Booster, verandering in brengen door het ontwikkelen van een applicatie die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen met een daaraan gekoppeld bezorgpaspoort met leverspecificaties en wensen.

Het verouderde systeem van postadressen leidt voor de chauffeurs tot tijdsverlies, meer afleverrondes en een verlies aan flexibiliteit. Denk maar aan leveringen op grote productiesites, in winkels in shoppingcentra, bureaus in een gebouw met meerdere firma’s, universiteiten met on-desk leveringen, enzovoort. Pakketjes raken vaak met moeite op hun juiste bestemming.

Daarnaast bestaat er nog geen algemeen gebruikt bezorgpaspoort dat de dynamische leverspecificaties en leverwensen van de bestemmeling koppelt aan die nieuwe unieke locatiecode, zoals levertijden, openingsuren, vakantieperiode, back-up afleveradres en levervoorkeuren (gekoeld, direct, via stadsrandmagazijn, beveiligd…).

Kant en klare applicatie voor leveringen

VIL wil in dit project een uniforme methodologie ontwikkelen voor deze locatiecode, en samen met een bezorgpaspoort combineren in een kant en klare gebruiksvriendelijke applicatie.

Het gebruik van de applicatie biedt mogelijk heel wat voordelen voor B2B en B2C leveringen: efficiëntere planning en uitvoering door logistieke dienstverleners, minder niet-thuis leveringen, betere en up-to-date interactie tussen dienstverleners en hun klanten en daardoor ook een verhoogde service.

Groter comfort voor de klant

Tien bedrijven zetten mee hun schouders onder dit project, waaronder GLS Distribution Belgium. “Steeds meer e-shoppers hebben specifieke voorkeuren voor het leveren van hun pakjes. De sector zou hen een groter comfort kunnen bieden door te vermijden dat zij telkens dezelfde voorkeuren moeten doorgeven per dienstverlener of zending. Wij werken graag mee aan dit project om onze sector in een beter daglicht te stellen, door efficiënter te kunnen werken en zo ook de CO2-uitstoot te verminderen”, aldus Luc De Schrijver, Managing Director bij GLS Belgium Distribution.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DHL-Parcel.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GIS-2.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GLS.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PostNL.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vanheede.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is UZ-Gent.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Zetes.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is UZ-Gent-1.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ziekenhuis-Oost-Limburg.jpg

Projectdeelnemers: DHL Parcel Belgium, GIS Belgium, GLS Belgium Distribution, PostNL Pakketen België, Renewi, Universiteit Gent, UZ Gent, Vanheede Environmental Group, Zetes en Ziekenhuis Oost-Limburg.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector en sinds 1 januari 2017 erkend als Speerpuntcluster Logistiek. VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. Als ledenorganisatie brengt VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar, zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.

Meer informatie over VIL: www.vil.be

Over de samenwerking met VLAIO
Meer starters, meer blijvers, meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en de clusters willen samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren. Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt samen met haar clusterpartners de krachten en middelen. VIL is de speerpuntcluster voor logistiek.