BEESTIG GELUK MET VAN MOER LOGISTICS…

WOONZORGCENTRA – BEWONERS IN NOOD

03/12/2020 – foto’s © Jo Pauwels en Maité Thijssen

Tijdens de eerste coronacrisis kregen de bewoners van woonzorg- en therapeutische centra (WZC en TC) het erg zwaar te verduren. Daar heeft AAP vzw, een organisatie die mens en dier dichter bij elkaar brengt, iets op gevonden. In het kader van zijn Aamaai-project stuurt deze organisatie professioneel opgeleide AAI-teams (vergezeld van hond of kat) naar deze centra.

Om de opleidingskosten te betalen, gaan de centra op zoek naar sponsors. Een prachtig initiatief waar Van Moer Logistics zich volledig achter schaart. Daarom financieren we de volgende 12 maanden welgeteld 15 AAI-teams in onze regio.

AAI-teams

Het bezoek van een AAI-team vormt een pure win-winsituatie want een huisdier brengt mensen ook letterlijk in beweging wat een heilzaam effect heeft op het fysiek en mentaal welzijn van de centra bewoners. Bovendien krijgen de dieren op deze manier extra liefdevolle knuffels en veel aandacht.

Opleiding

Voor de opleiding van de AAI-teams werkt AAP vzw o.a. samen met psychotherapeuten en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Verder worden de huisdieren uitvoerig gescreend en beschikken ze over het juiste karakter om de bewoners gelukkiger te maken.

Tot slot organiseert AAP jaarlijks drie terugkomdagen waarbij AAI-teams nieuwe ervaringen en nieuwe inzichten meekrijgen. Aangevuld met werkvloerbezoeken, waar de AAI-teams persoonlijke begeleiding ontvangen.

Dieren inzetten in de therapeutische werking van een centrum vraagt immers om maatwerk. Daarom valideert AAP telkens vooraf de wensen en verwachtingen van elk centrum. Op basis van die info bekijken ze of en hoe de AAI-teams een meerwaarde kunnen leveren. Zo zijn de centra zeker van het beste resultaat.

En die inspanningen leveren prima resultaten op maar hebben ook een aanzienlijk prijskaartje, en voor een WZC ligt dat bedrag vaak niet zomaar voor het grijpen.

Jo Van Moer: “Mijn vader is nog steeds dagelijks in de weer met de verzorging van zijn paard. En het is daar dat ik voor de eerste keer het heilzame effect van het gezelschap van dieren ondervond. Dankzij de aanwezigheid van zijn trouwe vriend blijft mijn vader een actief en gelukkig mens. En dat is iets dat we voor meer ouderen moeten kunnen waarmaken.

De coronacrisis treft onze ouderen heel hard, de vereenzaming en isolatie eist helaas zijn tol, daarom hebben we besloten om AAP vzw te steunen in hun nobele missie met de sponsoring van 15 AAI-teams.”


Over Van Moer Logistics

Van Moer Logistics is een groeiende logistieke dienstverlener die op maat gemaakte logistieke oplossingen aanbiedt. De groep is actief in transport, distributie, opslag, intermodale logistiek en tank container logistiek. Jo Van Moer en Anne Verstraeten richtten het bedrijf op in 1990 met 1 vrachtwagen en groeiden uit tot een noemenswaardige speler binnen de Antwerpse haven. Met 20 locaties in België en Roemenië concentreert Van Moer Logistics zich op het bouwen van duurzame partnerrelaties waarbij ze luisteren naar de behoeften van hun klanten om hun processen verder optimaliseren. De groep telt inmiddels 430 vrachtwagens, 445.000 M2 aan magazijnoppervlakte en 8 binnenschepen. Samen met 1.300 medewerkers bouwen Jo en Anne elke dag verder aan hun familiebedrijf met een uitzonderlijke en innovatieve visie.

Van Moer Logistics | Transport & Logistic Services


Over AAP vzw

AAP staat voor Animal Assisted Projects: een vzw met vier beestig enthousiaste medewerkers en een heleboel vrijwilligers – met hun lieve, harige maatjes – die zich inzetten om mensen en dieren met elkaar in contact te brengen. Zo willen ze het welzijn van beide partijen verhogen.

Bij AAP vzw willen we een meerwaarde creëren in onze samenleving door mensen en dieren nauwer met elkaar te verbinden. We zijn ervan overtuigd dat huisdieren heel laagdrempelig kunnen worden ingezet om sociale en emotionele eenzaamheid tegen te gaan en tegelijk mentaal en fysiek welzijn te stimuleren.

We kiezen er bewust voor om tijd te investeren in duurzame relaties. De grote verbondenheid die alle betrokkenen door onze manier van werken ervaren, maakt niet alleen plusbaasjes, baasjes en dieren, maar ook ons elke dag weer gelukkig.

Meer informatie: Een beter welzijn voor mens én dier (aapvzw.be)