BREXIT – EUROTUNNEL

Het Europees Parlement keurt tijdelijke regels goed om Eurotunnel werkend te houden

– 17/12/2020 – fotos © Georges Janssens

Het EP heeft tijdelijke maatregelen aangenomen om de tunnelspoorwegverbinding tussen continentaal Europa en het VK na het einde van de overgangsperiode in stand te houden.

Het Parlement keurde de tijdelijke regeling volgens de spoedprocedure goed met 684 stemmen voor (3 tegen, 2 onthoudingen).

Het Parlement stemde in oktober over wetgeving die Frankrijk toestaat te onderhandelen over een nieuwe internationale overeenkomst met het VK over het beheer van de vaste verbinding in de Kanaaltunnel. De Intergouvernementele Commissie zou de belangrijkste veiligheidsinstantie voor de tunnel blijven. Dat akkoord is nog niet bereikt.

Om te voorkomen dat het treinverkeer in de vaste verbinding van de Kanaaltunnel per 1 januari 2021 wordt onderbroken, stemde het Parlement ermee in om de veiligheidsvergunningen en -certificaten tijdelijk te verlengen om Frankrijk en het VK voldoende tijd te geven om een ​​bilaterale overeenkomst te sluiten. De vergunning voor de huidige tunnelinfrastructuurbeheerder blijft twee maanden geldig na het einde van de overgangsperiode. De veiligheidscertificaten en vergunningen die krachtens de EU-wetgeving aan Britse bedrijven worden afgegeven, worden met negen maanden verlengd.

Andere noodmaatregelen zullen op vrijdag 18 december in stemming worden gebracht om de grensoverschrijdende connectiviteit tussen het VK en de EU op de weg en door de lucht voorlopig te behouden vanaf 1 januari 2021.

Volgende stappen

De tijdelijke regels moeten ook door de Raad worden aangenomen. Ze treden in werking wanneer ze in het EU Publicatieblad worden gepubliceerd en zijn uiterlijk op 1 oktober 2021 niet meer van toepassing.

Bron: Europees Parlement.

zie ook: Channel Tunnel rail traffic at the end of the transition period: Coreper agrees mandate to ensure it can continue – Consilium (europa.eu)