WATERSTOF VUILNISWAGENS IN ANTWERPEN.

22/11/2020 – foto’s © Georges Janssens

REVIVE (‘Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe’) is een project, waarbij 15 vuilniswagens met een waterstofcel zullen worden gebouwd en ingezet op zeven plaatsen in Europa: Antwerpen, Amsterdam, Breda, Groningen, Helmond en Roosendaal en Bolzano.

In Antwerpen worden deze vuilniswagens in 2021 worden ingezet. Ze worden moment klaargemaakt bij E-Trucks Europe in Lommel in België.
Het zijn in feite twee gewone diesel-vuilniswagens die worden omgebouwd.

Ze krijgen een elektrische motor en waterstof-brandstofcel zal zorgen voor de nodige elektrische energie. De voertuigen kunnen aldus voor lange tijd worden ingezet en waterstof tank gaat heel snel.

Het project krijgt financiële steun van het Europese REVIVE-project en de FCH 2 JU (Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking).

De huidige vuilniswagens zijn grote vervuilers in het straatbeeld. Het hoge brandstofverbruik (tot 65 liter per 100 km) zorgt voor uitstoot van schadelijke produkten. Elektrisch rijden is dan de oplossing.

Voor deze wagens – die heel veel energie nodig hebben – is rijden op batterijen meestal niet mogelijk omwille van gewicht en beperkt vermogen. Daarom kan de motor vervangen worden door een brandstofcel en waterstoftanks. Deze voertuigen stoten geen CO2, fijnstof of andere schadelijke stoffen uit.

“We zijn trots dat Antwerpen een van de eerste steden in Europa is waar vuilniswagens op waterstof zullen rijden”, meldt Fons Duchateau, verantwoordelijke voor het stads- en buurtonderhoud. “Antwerpen is hiermee een voorloper wat betreft duurzame mobiliteit. De vuilniswagens zijn beter voor het milieu en zorgen voor gezondere lucht en minder geluidsoverlast.”

bron: Waterstofmagazine
https://www.waterstofnet.eu/nl
Bekijk ook het filmpje.