WORDT TRUMP TOCH NOG PRESIDENT?

 

22 nov 2020 – Georges Janssens - Servimed

HET KAN NOG STEEDS…    

Zopas (21/11/2020) heeft Donald Trump de hertelling gevraagd van de stemmen in Georgia.  Dit nadat, net als in verschillende andere staten, Trump’s advocaten verschillende rechtszaken tegen de verkiezingsresultaten verloren.  De hertelling kan worden gevraagd omdat het verschil tussen de kandidaten minder dan een half procent is.  Er gebeurde in Georgia al een hertelling ingesteld door de autoriteiten waardoor de voorsprong van Biden bij de eerste uitslag (14000 stemmen) herbevestigd werd met 12670 stemmen.      

Trump’s verzoek om een hertelling: “eerlijke telling van de stemmen, die handtekeningvergelijkingen en andere belangrijke beschermende maatregelen moet omvatten. Laten we stoppen met het geven van verkeerde resultaten aan de mensen. Er moet een tijd komen dat we stoppen met het tellen van illegale stembiljetten. Hopelijk komt die snel".

JURIDISCHE STRIJD      

Er volgen in de komende dagen nog meer rechtszaken maar of die resultaten gaan opleveren lijkt weinig waarschijnlijk. En omdat verschillende juridische veldslagen geen aarde aan de dijk brengen, gaat Trump nu zijn Republikeinse parlementsleden bewerken. Is dat een nieuwe strategie? 

Door de vele rechtszaken en klachten zou het mogelijk kunnen zijn dat de definitieve toewijzing van de verkiezingen in meerdere staten wordt vertraagd en zelfs geblokkeerd.  En dan komen de staatsparlementen aan bod en zeker in die staten waar er Republikeinse meerderheden zijn.   

GRONDWET 

Volgens de Amerikaanse grondwet is het bevestigen van het resultaat van verkiezingen een zaak van elk staatsparlement, alhoewel het de gewoonte is dat de gouverneur de uitslag bevestigt.  Als Trump de parlementen in belangrijke staten op zijn kant krijgt dan kunnen die het tij doen keren.       

Ook zou er nog een wet bestaan dat een parlement een resolutie kan aannemen ingeval de ‘stembusslag ontsierd werd door onregelmatigheden waardoor de uitkomst onduidelijk is’.  In dat geval kan het parlement zelf kiesmannen afvaardigen naar het kiescollege.           

KIESCOLLEGE VAN 14 DECEMBER 2020

Moest Trump slagen in deze nieuwe strategie dan zouden er wel eens een meerderheid Republikeinse kiesmannen komen opdagen op de dag dat het kiescollege de nieuwe president moet aanduiden.  Verder is het goed mogelijk dat ook de verkozen kiesmannen van Democratische kant eveneens komen opdagen.  In dat geval is het de voorzitter van de Senaat (nu vicepresident Mike Pence) die zal beslissen welke stemmen zullen geweigerd worden.         

Komt men er niet uit dan is het uiteindelijk het Huis van Afgevaardigden dat op 20 januari 2021 zal bepalen wie er president zal worden.         

Het lijkt dat de politiek in de Verenigde Staten de democratie erg naar de hand kan zetten.  De wereld kijkt toe…   

Bron: De Tijd: https://www.tijd.be/dossiers/verkiezingen-vs/trump-klampt-zich-vast-aan-laatste-strohalm/10266685.html