HAVEN VAN ANTWERPEN

BESTELLING TWEE RSD TUGS 2513
BIJ DAMEN SHIPYARDS GROUP

foto RSD 2513 @ Damen Shipsyards

Na een intensief aanbestedingsproces heeft de Haven van Antwerpen uiteindelijk twee nieuwe sleepboten aangekocht bij Dames Shipyards Group in Nederland.

Bekijk het promotiefilmpje van PoA: <klik hier>

Gedurende geruime tijd worden reeds testen uitgevoerd met een RSD 2513 Multratug 6. Het havenbedrijf heeft deze sleepboot in huur van Multraship met een optie tot koop.

De RSD Tugs 2513 maken deel uit van Damen’s Next Generation Tugs-serie en zijn gebouwd met de nieuwste technologieën op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, efficiëntie en betrouwbaarheid.

De Next Generation Tugs bevatte innovaties die leiden tot een zeer efficiënt schip. De emissies liggen o.a. aanzienlijk lager dan die bij soortgelijke sleepboten. Ook andere innovaties zijn Damen Safety Glass – onbreekbare beglazing vergelijkbaar met die in auto’s – en een zeer ergonomische mens-machine-interface (HMI).

De RSD Tug 2513 is een speciale sleepboot, zowel compact als – met een trekkracht van 70 ton – krachtig en kan ingezet worden bij zowel boeg- als hekondersteunende operaties. Door een hoger vrijboord rondom is het risico van water aan dek erg verminderd wat ook resulteert in een verbeterde zeewaardigheid en verhoogde veiligheid is.

Zowel Damen als de Haven van Antwerpen focussen op duurzaamheid en innovatie. Deze ambities kwamen naar voren in deze aanbesteding. Zo koos de Haven van Antwerpen ervoor om de schepen te laten voorzien van het in eigen huis ontwikkelde, volledig gecertificeerde Marine NOX-reductiesysteem van Damen, waardoor ze IMO Tier III-compatibel zijn.

De Haven van Antwerpen heeft er ook voor gekozen om de schepen uit te rusten met FiFi 1 brandbestrijding.

RSD 2513 @ DAMEN

“We hechten veel belang aan het creëren van een duurzame haven”, aldus Celine Audenaerdt, technisch manager Haven van Antwerpen. “In onze rol als operators willen we het goede voorbeeld geven door te investeren in het vergroenen van onze vloot. We vervangen onze sleepboten systematisch door moderne, milieuvriendelijkere sleepboten. Het kopen van de twee Damen sleepboten past in dit raamwerk. De nieuwe sleepboten hebben zuinigere motoren en een efficiëntere aandrijving, wat het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagt. Daarnaast ontwikkelen we twee nieuwe prototypes voor de voortstuwing van waterstof en methanol. ”

“We zijn erg trots om de eerste Damen-sleepboten – en ook de eerste azimut-aangedreven sleepboten – aan de haven van Antwerpen te leveren om hun duurzame en operationele ambities te evenaren. Ik moet het team van Port of Antwerp ook feliciteren met hun voortdurende focus op het verminderen van emissies en hun moed om te investeren in de nieuwste technologieën, ”zegt Vincent Maes, Damen area sales manager Benelux. “Het is een plezier om met zo’n klant samen te werken.”

Bronnen: Damen, Port of Antwerp, Multraship.